Stefans Musik

Stefan Nilsson är pianisten och kompositören från Norrbotten som berikat svenskt musikliv med en fantastisk musikskatt under många år! Känd för att bl a komponerat musiken till några av våra mest älskade svenska filmer, TV-serier och sånger. Han har 571 registrerade verk på STIM och 303 träffar i SVT:s arkiv och har både arbetat med och komponerat musik för otaliga körer.

1997 fick han Guldbaggen för sina stora förtjänster inom filmen. ”För en tonkonst som berikar epik, som komik”. Han har dessutom varit nominerad för en ”Grammis för årets kompositör”, ”European Film Award för bästa kompositör”, samt ”Grammis i årets öppna kategori”.

Stefan har de senaste åren komponerat större beställningsverk som t ex ”Veteranhymnen” och nu allra senast ”Ulrica Pia” i samband med Marinens 500-års jubileum.

För den som vill lyssna in sig på Stefans musik så finns det mesta utgivet på Spotify

Här kommer ett axplock av Stefans musikaliska bidrag:

Filmmusik

TV-serier

Sånger

Balett och Opera

2005 tog Stefan ett nytt steg inom komposition och skrev musiken till baletten ”Pippi Långstrump” i samarbete med Georg Riedel på Kungliga Operan i Stockholm. 2011 blev det ännu mer balettmusik på Operan – denna gång till ”Ringaren i Notre Dame”. Han har också skrivit musiken till barnoperan ”Drakdödaren” på Folkoperan i Stockholm.