Om Stefan Nilsson

Stefan i Benny Anderssons studio i Stockholm.

I Stefans musik finns alltid naturens skyddande famn, skogarna och älvarna. Som en poet använder ord, fångar Stefan och förstärker våra känslor med toner. Stefan är och andas musik!

Som kompositör och musiker är han unik i sin bredd. Jazz, klassiskt, pop och rock – allt ter sig lika naturligt och lätt för denna norrbottning. 

Stefan föddes en julidag 1955 i den lilla byn Kukasjärvi i Övertorneå. Han var det sjätte barnet i en barnaskara på nio. Ett av hans första minnen är när han sitter i en tung blöja på köksgolvet och ser kvinnliga vader som har bråttom i köket. Solen skiner in genom fönstret och Stefan undrar vad som finns där utanför. 

Det var långt från gården till skolan. Barnen fick cykla eller åka skidor över sjön när den frusit. Barndomen tillbringades utomhus. Det fanns alltid arbete att göra. Mocka koskit, mata grisar och höns, sätta och plocka potatis, hässja hö och fiska. Det bästa som fanns var när bastun värmts upp. 

Hans mamma, Selma, tog hand om barn, hem och djur. Den enda stunden hon fick för sig själv var klockan fem på morgonen, när hon mjölkade korna. Hans pappaJohan Emil, brukade jorden och skogen, men drömde om att vara musiker, trots att han aldrig lärt sig spela något instrument. Under nätterna i fyllan och villan hamrade han på sitt piano så att hela familjen vaknade, barnen sattes i soffan och tvingades lyssna på sin pappas helt galna ”musik”. 

Det här var ingenting man pratade om, vare sig inom familjen eller med sina kompisar. När Stefan var tillräckligt gammal rymde han från de nattliga konserterna, ut i den ljusa sommarnatten med all sin längtan. Långt bort till något annat bortom skogarna. 

Stefan, som aldrig varit rädd för nya och okända uttryck, gjorde 2012 en föreställning som heter ”Min pappa kunde också spela piano” och tog upp hur det är att växa upp i en familj med beroendeproblematik. Där återgav han stämningen i en familj med missbruk. ”Otryggheten från den tiden kan påverka en hela livet. Det är en ytspänning som måste lösas upp”, säger Stefan. 

Skoltrött slutade Stefan efter nian och utbildade sig till styr- och reglermekaniker, ”för något skulle man göra”. Efter två år byttes stämpelklockan ut mot Framnäs Folkhögskola i Piteå, där han studerade musik och var med och bildade jazzrockgruppen Kornet.

Från Piteå bar det av till Stockholm och Kungliga Musikhögskolan. Det var många som snabbt upptäckte vilken fantastisk musiker Stefan var, som t ex Jojje Wadenius, Tommy Körberg och Beppe Wolgers. 

Det stora folkliga genombrottet fick Stefan i och med sitt samarbete med Tommy Körberg i föreställningen “Brel”. Där arrangerade Stefan musiken och stod som ansvarig för dess framförande. Han har under åren arbetat med artister som Anne Sofie von Otter, Elvis Costello, Helen Sjöholm, Mats Ronander och Py Bäckman för att nämna några. 

Mitt i karriären bildade Stefan familj med sin första fru Helene och fick döttrarna Martina och Josefina medan hans framgångar tog honom spikrakt upp på musikhimlen. 

Sedan 90-talet var han även en ledande profil i Barnkörveckan på Fårö tillsammans med Georg Riedel och körpedagog Lena Björk-Franzén. Där tonsatte han texter av många av Sveriges mest kända barnboksförfattare, så som Barbro Lindgren, Stefan Casta och Per Nilsson och många är även de barn som har fått sina texter tonsatta av Stefan.

1997 fick han Guldbaggen för sina stora förtjänster inom filmen. ”För en tonkonst som berikar epik, som komik.”

Kanske är Stefan mest känd för sin musik till film och tv. Hans kompositioner har hörts i Den Goda Viljan, Pelle Erövraren, Jerusalem, Liv och Ingmar, i sex Van Veeteren-filmer och flera Beck-filmer samt tv-serier. Han har även medverkat som musikalisk ledare och pianist i tv-serien Lorry. Troligen är ändå den mest älskade musiken den till tv-serien Skärgårdsdoktorn och filmen Så som i himmelen.

Gabriellas sång har i skrivandets stund nästan 22 miljoner lyssningar på Spotify och är en av våra mest populära sånger vid högtider som bröllop, dop och begravningar.

Efter skilsmässan från Helene träffade han sitt livs kärlek i pianisten och tonsättaren Lotta Hasselquist Nilsson. De har under åren gjort mycket musik tillsammans och haft egna föreställningar runt om i landet. Hemma hos dem är varje dag en hyllning till livet och vid flygeln skapas musik i världsklass. 

Stefan har de senaste åren komponerat större beställningsverk och nu allra senast stycket ”Ulrica Pia” för Marinens musikkår i Karlskrona i samband med Svenska Marinens 500 års-jubileum 2022.

Stefan med Marinens Musikkår vid uruppförandet av Ulrica Pia i Karlskrona.

I februari 2023 fick Stefan diagnosen Bulbär ALS, den mest aggressiva formen av sjukdomen.
”Det går inte”, sa Stefan. ”Hur ska jag nu hinna skriva min symfoni och få klart musiken till senaste sångtexten jag just fått av Py?”

”Så länge jag kan skapa musik och spela, lever jag”, säger Stefan. ”Sen finns jag inte mer.”
Där har han fel. Med sin musik, kommer Stefan Nilsson leva för alltid!

Den 8 maj hyllar Stefans många vänner honom med en stor konsert full av musik och kärlek.