Artisterna

Att sätta ihop en hyllningskonsert är aldrig lätt, men just för Stefan Nilsson har uppslutningen visat sig bli helt otrolig. Här är vad några av artisterna har att säga om Stefan och konserten.

Helen Sjöholm

”Som pianist, låtskrivare och kompositör har Stefan Nilsson briljerat och berört under många decennier. Hans melodiösa, episka filmmusik har fördjupat och lyft – inte minst med  ”Gabriellas sång ” som jag själv burit med mig sen ” Så som i himmelen ”. En sång som gett kraft och inspirerat många och som älskats av publik och sångare. När en sång sjungs och spelas ofta och i hela Sverige – på dop, bröllop, begravningar, sångutbildningar, föreläsningar och körkonserter, så är det inget mindre än en klassiker!”

Tommy Körberg

”Den vänsterhänte virtuosen från Vitvattnet var min vapendragare i många år. Vi har haft våra duster och musikaliska ögonblick som varit oefterhärmliga. Tack för allt, käre vän ❤”

Sissel Kyrkjebø

”Stefan har en generös, varm och tillmötesgående personlighet. Han gör det så lätt att vilja ge och att sjunga så gott man kan. Stefan är en otroligt begåvad kompositör. Han vet hur man använder den nordiska tonen, den vackra svenska tonen, i melodier som går rakt in i hjärtat. De får mig att le, känna en längtan och nästan gråta (när jag gråter blir det lite svårt att sjunga).”

Sonja Aldén

”Stefan har berört mig och en hel värld med sin levande, vackra, känslosamma och tidlösa musik. Han är också en av de vänligaste och varmaste människor jag mött och fått äran att arbeta med. Första gången vi träffades var 1995. Sedan dess har jag sett upp till honom. Jag har svårt att ta in att han och hans familj blivit så drabbad av denna svåra sjukdom, men hans odödliga verk kommer att fortsätta att berätta historier för kommande generationer.”

Py Bäckman

”Stefan Nilsson är en helt unik och enastående kompositör, arrangör och pianist. Han är självlysande mitt i sin ödmjukhet och en god vän och fantastisk samarbetspartner. Vårt första samarbete var då han arrangerade ”Stad i ljus” som jag skrivit text och melodi till. Han lade till trumpeten i introt. Genialiskt! Det var året 1988. Så långt tillbaka sträcker sig vår vänskap.

Jag har haft förmånen att arbeta tillsammans med honom och skapa helt magiska sånger: ”Gabriellas sång” från filmen ”Så som i himmelen” – har spridits runt världen och sjungs på många språk. Stefan Nilsson är den mest begåvade och inkännande musiker jag skrivit sånger tillsammans med.”

Anna Stadling

”Att få vara med om Stefan är fantastiskt och något jag är så tacksam och stolt över. Stefan är ett geni. En total begåvning. En sann människa med berättandet i fokus. Jag upplever alltid en vilja till att berätta, även utan ord och kanske allra mest en vilja att sprida ljus till oss som lyssnar och till oss som får sjunga hans sånger. Ikväll vill vi hedra Stefans storhet. Vi vill säga tack för allt vi fått uppleva genom hans musik. Det är stort att kunna beröra så, om inte det största.”

Gunilla Backman

Stefan är en av de snällaste personer jag mött. Vi träffades -94, då vi gjorde musikteater på Uppsala stadsteater. Med plirig blick och nära till skratt. En fantastisk kompositör och pianist. Tycker så mycket om Stefan.

Anders Ekborg

”Jag är oerhört stolt o glad över att få ha umgåtts o musicerat med Stefan i över tio år! När man hör en komposition av Stefan tänker man – åh den är fin, klurig, varm, vacker, lågmäld men stark ändå – precis som Stefan!!”

Jan Johansen

”Stefan är en fantastisk och genomgod person. Vi har haft underbara samarbeten kring olika sånger och det har varit en fin upplevelse att få lära känna honom. Han ÄR musik helt igenom!”

Åsa Jinder

”Stefan är utan tvivel en av våra främsta filmmusikkompositörer. Jag har alltid älskat hans verk. Att samarbeta med honom i samband med ”Folkmusik på Svenska” och ”Tro hopp & Kärlek” var en ynnest från början och till slut. Stefan är enormt begåvad som pianist,  lyhörd, generös och ödmjuk som kollega. En fantastisk kompositör och kollega helt enkelt.”

Sarah Riedel

”Stefan är en självklar del av min barndom. Vi umgicks mycket familjevis och min pappa Georg och Stefan samarbetade mycket under flera års tid. Särskilt minns jag Barnkörveckan på Fårö och påskarna i Storhogna med tillhörande konsert!”